Hoşgeldiniz ziyaretçi! [ Kayıt Ol | Giriş yap

Almanya’da Vatandaşlığa Kabul

Almanya Yasal Haklar, Yararlı Bilgiler 23 Temmuz 2019

Almanya vatandaşlık

Almanya’da sürekli yaşamak isterseniz, belli koşullarda vatandaşlığa kabul edilebilirsiniz. Bunun için dilekçe vermeniz gerekir. 16 yaş ve üstü yabancılar şahsen başvurabilirken, daha küçük yaştakiler için dilekçeyi ebeveynleri verir. Vatandaşlığa kabul dilekçeleri Federal Eyaletler’in yetki alanındadır. Dilekçe formlarını ilgili vatandaşlık dairesinden edinebilirsiniz. Hangi daireye başvurmanız gerektiği hakkında yerel yönetimden, yabancılar dairesinden veya göçmen danışma merkezlerinden bilgi alabilirsiniz.

Ücret

Vatandaşlığa kabul işlemi kişi başına 255 Avro’dur. Anne ve babalarıyla vatandaşlığa geçen yetişkin olmayan her çocuk için 51 Avro ödenir. Vatandaşlığa kabul işlemi anne ve babalarından ayrı olarak yapılan çocuklar için ise 255 Avro alınır. Gelir düzeyiniz düşük ise ya da birden fazla çocuğunuzla beraber vatandaşlığa geçiyorsanız, ücret düşürülebilir veya taksitle ödeme imkânı tanınabilir.

Kontrol Listesi

Aşağıda belirtilen şartlar yerine getirildiği takdirde, vatandaşlığa kabul edilme hakkınız vardır:

■ Vatandaşlığa kabul tarihinde sınırsız oturma hakkı
■ Vatandaşlığa kabul testini başarıyla geçmek (Almanya’nın hukuk ve toplum
düzeninin yanı sıra yaşam şartları hakkında bilginiz varsa)
■ Almanya’da sekiz yıllık yasal ikâmet
■ Sosyal yardım ve ikinci derece işsizlik parası olmadan (“Hartz IV”) ailenizin ve
kendinizin geçimini kendi başınıza sağlayabilmek
■ Yeterli Almanca bilmek
■ Bir suç nedeniyle hüküm giymemiş olmak (sabıkasızlık)
■ Federal Almanya Cumhuriyeti anayasasının özgürlükçü demokratik düzenine
bağlılığınızı beyan etmek
■ Eski vatandaşlığı kaybetmiş olmak veya vatandaşlıktan çıkmak.

Bu şartlardan en az bir tanesi yerine gelmediği takdirde vatandaşlığa kabul edilme hakkınız yoktur. Vatandaşlık kabul makamı, kamusal yarar gördüğü hallerde,
en azından önemli şartların bulunması durumunda vatandaşlığa kabul dilekçesine olumlu cevap verebilir.

 

Çocuklarla İlgili Düzenleme

Almanya’da doğan çocuklar, en az anne veya babaları Alman
ise, otomatikman Alman Vatandaşlığı’na sahip olurlar. Yabancı uyrukluların çocukları ise, en az anne veya babaları doğum
tarihinde Almanya’da sekiz yıllık yasal ikâmet süresini doldurmuş ve süresiz oturma hakkına sahipse, doğumdan itibaren
Alman Vatandaşlığı’nı alırlar. Bu çocuklar 18 ila 23 yaş arasında Alman vatandaşlığıyla ebeveynlerinin vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorundadırlar.

 

Vatandaşlığa Kabul Testi

Alman Vatandaşlığı için başvurmadan önce, Almanya’daki yaşam hakkında bilgi ve deneyim sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Vatandaşlığa kabul testi, 60 dakikada yanıtlamanız gereken 33 sorudan oluşmaktadır. Her soruda dört seçenekten doğru olanını bulmanız gerekmektedir. En az 17 soruyu doğru cevaplandırdığınız takdirde, testi başarmış olursunuz. Bu soruların 30’u “Demokraside Yaşamak”, “Tarih ve Sorumluluk” ve “İnsan ve Toplum” konu alanlarını ilgilendirmektedir. Kalan 3 soru ise yaşadığınız eyaletle ilgilidir.

 

sponsorlu bağlantılar

  • Almanya'da Oturum İzni

    Almanya Oturum İzni

    Tarafından AÇIK 14 Haziran 2019 - 0 Yorumlar

    Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşı olmayan Türkiye’nin dahil olduğu üçüncü ülkelerin vatandaşları Almanya oturum izni almak için bulundukları şehir veya bölgedeki Yabancılar Dairesine başvuruda bulunarak Almanya oturum izni talebi için gereken evrakları bu kuruma teslim etmelidirler. Yabancılar Dairesi, çalışma izinleri de dahil olmak üzere oturum izni hakkıyla ilgili karar yetkisine sahip olup, […]

  • Almanya Kapılarını Türklere Açıyor!

    Tarafından AÇIK 21 Haziran 2019 - 0 Yorumlar

    Almanya’ya nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa tasarısı Federal Meclis’te kabul edildi. Angela Merkel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin hazırladığı göç yasa paketini görüşen meclis, yapılan oylamada, Almanya’ya nitelikli iş gücünün gelmesini kolaylaştıran yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Yeni yasal düzenleme ile Alman ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi şartı kaldırıldı.

  • Almanyada staj

    Almanya’da Erasmus Staj Fırsatı

    Tarafından AÇIK 18 Haziran 2019 - 0 Yorumlar

    Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki Almanya da dahil bir işletmede veya organizasyonda mesleki eğitim alma ve çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Erasmus staj hareketliliği ile öğrenci, bir Avrupa ülkesinde, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde eder. Öğrencinin faaliyet süresi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 3 ile 12 ay arasında bir süredir. […]

  • Almanya'da kiralık ev

    Almanya'da Ev Kiralamak

    Tarafından AÇIK 24 Haziran 2019 - 0 Yorumlar

    Almanya’ya geldiniz, pasaport kontrolünü geçip yeni maceralara yelken açacağınız şehre vardınız. Eğer bu noktaya gelmeden kalacak uzun vadeli bir yer ayarlamışsanız okumayı bırakabilirsiniz. Bu kadar şanslı değilseniz okumaya devam edin, çünkü sizi bekleyen zorlu süreçle ilgili bilgi sahibi olmanız çok işinize yarayacak. Almanya’ya gelmeden önce son ev arama maceranızı düşünün. Vatandaşı olduğunuz, diliniz konuştuğunuz, yolunu […]

  • almanyada evlilik

    Almanya'da Evlilik İşlemleri

    Tarafından AÇIK 1 Temmuz 2019 - 0 Yorumlar

    Almanya’da evlenmek isteyen veya boşanma kararını tenfiz ettirmek isteyen Alman vatandaşlarının izlemesi gereken yollar ve  gerekli belgeleri bu sayfamızda bulabilirsiniz.  Almanya’da sadece evlendirme memurları nikah kıymaktadır. Alman evlendirme memurluğunda nikah kıydırabilmek için evlilik talebi, öncesinde nüfus idaresine bildirilmelidir. Almanya’da yetkili evlendirme dairesi, ikamet edilen bölgenin bağlı bulunduğu evlendirme dairesidir. Evlenecek kişiler birden fazla veya birbirinden farklı ikamet yerlerine sahiplerse […]